ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.




Αριθμός εργαζομένων  σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις:

Vodafone: 85.000 εργαζόμενοι
TNT Express: 82.000 εργαζόμενοι
Microsoft: 92.000 εργαζόμενοι
Shell: 101.000 εργαζόμενοι
IKEA: 127.000 εργαζόμενοι
Ford: 165.000 εργαζόμενοι
General Motors: 210.000 εργαζόμενοι
Toshiba: 210.000 εργαζόμενοι

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρειών που έχουν επιλέξει τη λεγόμενη στρατηγική της «καθετοποίησης», που ελέγχουν δηλαδή οι ίδιες το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας από τις πρώτες ύλες μέχρι το ράφι των καταστημάτων. Τέτοιες εταιρείες είναι η  Intel, Motorola, Fujitsu, Siemens, Philips κτλ. Αλλά και εταιρείες όπως  η Dell, Gap, Nike, Cisco κτλ. που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό το σύστημα της εργολαβίας, του σπασίματος δηλαδή της παραγωγικής διαδικασίας σε πολλά κομμάτια και της ανάθεσης κάθε κομματιού σε άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι ένα:

Τα εμπορεύματα αποτελούν προϊόντα συλλογικής, ομαδικής, δηλαδή κοινωνικής εργασίας πολλών χιλιάδων εργαζομένων.

Έτσι π.χ. για τις «καθετοποιημένες» παραγωγές της Dell, της Intel και της Philips συνεργάζονται παγκοσμίως περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι στη κάθε μία, ενώ η παραγωγική διαδικασία της Siemens συνενώνει περισσότερους από 350.000 εργαζομένους παγκοσμίως.

Αντίστοιχα για την παραγωγή των εμπορευμάτων της εταιρείας ειδών πληροφορικής Dell συνεργάζονται οι περίπου 110.000 εργαζόμενοι της ίδιας της εταιρείας, οι 60.000 περίπου εργαζόμενοι της QUANTA, οι περίπου 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι της Foxconn και αρκετές ακόμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τις υπόλοιπες εταιρείες που συνεργάζονται με την Dell.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ