ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΠΟΤΕ

Ήταν φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έδινε συναυλίες σε γιορτές της «Αυγής» και της ΟΝΝΕΔ, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της χυδαιότερης εκδοχής του αυριανισμού αλλά δεν το έβαλε κάτω, έλεγε ανοιχτά μεγάλες αλήθειες, μίλαγε με σκληρά λόγια για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και για αυτήν της ΝΔ και δήλωνε ότι ανήκει στην «Αριστερά της Δεξιάς»

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν έκρυψε ποτέ ότι διάκειται φιλικά προς τη συντηρητική παράταξη, ήταν όμως και εκείνος που με το έργο, τα λόγια και τη ζωή του υπήρξε ο συνεπέστερος στην ουσία της Αριστεράς.

Με το ΚΚΕ δεν είχε σχέσεις, αν και όσοι τον γνωρίζανε προσωπικά λένε ότι εκτιμούσε, εκ του μακρόθεν, την αυθεντικότητα της Αλέκας Παπαρήγα. Το γεγονός όμως ότι το ΚΚΕ αποφάσισε τώρα να γιορτάσει την 90η επέτειο από την ίδρυση του με ένα τριήμερο (6-7-8 Σεπτεμβρίου στη Ρωμαϊκή Αγορά, με την έγκριση του ΚΑΣ) αφιέρωμα στο έργο του Χατζιδάκι ήταν ένα από τα πολλά χαστούκια σε όσους βλέπουν απομονωμένους, αποξενωμένους, αποκλεισμένους κτλ, μακριά από τον αφυδατωμένο από την ξηρασία του οπορτουνισμού εγκέφαλο τους.


Σχόλια

Ο χρήστης Λαϊκό Στρώμα είπε…
Να σου πω πως το βλέπω εγώ το θέμα, και χωρίς να θέλω να πάω κόντρα σε όσα αναφέρεις.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να "βαφτίσουμε" αριστερό ή κομμουνιστή έναν άνθρωπο που δεν ήταν, έτσι ώστε να δείξουμε την εκτιμησή μας γι' αυτόν (καλλιτεχνική-προσωπική). Το ότι ο Χατζηδάκης ήταν αυτός που ήταν, ας πούμε συμβατικά "δεξιός" (έστω και κατ' όνομα, έστω και ταμπελοειδώς), δεν τον κάνει λιγότερο μεγάλο καλλιτέχνη, ούτε απαγορεύει στους κομμουνιστές, και το ΚΚΕ, να τιμούν του έργο του.
Ας μην θεωρηθεί ιεροσυλία και το παρακάτω. Δεν θέλω να κάνω ευθύ παραλληλισμό και τηρώ στο έπακρο τις αναλογίες. Και ο Σπανουδάκης είναι ένας βλακέντιος πολιτικά (πολύ, φοβάμαι και ανθρώπινα) γλύφτης του Καραμανλή και αντιΠΑΣΟΚ, αντιΚΚΕ, αντιWhatever χωρίς να μπορεί να τεκμηριώσει την διαφωνία του ούτε με 5 λέξεις, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς είναι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συνθέτες της χώρας. Προφανώς και δεν συγκρίνεται το ήθος, η συγκρότηση, το ταλέντο του Χατζηδάκη με τον Σπανουδάκη, αλλά έτσι είναι.
Και για να μην κουράσω: προτιμώ να βλέπω τον Χατζιδάκη, σαν τροποντινά "Μπηθικώτση" του είδους. Δηλάδή άνθρωπο συνειδητά δεξιό, για x ή y λόγους, ανεξήγητους ίσως για μας, που όμως δεν αρνήθηκε να δανείσει το ταλέντο του σε στόχους πέρα για πέρα αντίθετους με τη Δεξιά, σε στόχους της πιο υψηλής πάστας ανθρωπιάς, αριστερότερους-κομμουνιστικότερους από κάθε τι. Υπ' αυτή την έννοια, και μόνο, ίσως να ήταν "κομμουνιστής" και ο Χατζηδάκης.
Αλλά και αν πάλι δεν ήταν, who cares? Η μουσική του παραμένει μιά σύνοψη της ανθρώπινης υπόστασης, ένα μαγκάλι που ζεσταίνει κάθε καρδιά.
Ο χρήστης ange-ta είπε…
Αν θα ήθελες να πεις, ότι οι περισσότεροι καλιτέχνες που μίλησαν στη καρδιά μας ήταν και στρατευμένοι, ο Μάνος ανήκει στη εξαιρεση. Δεν το έπαιξε ποτέ στρατευμένος, αλλά μιλησε στις καρδιές μας, όπως και ο Μίκης που ανήκε στην άλλη κατηγορία.

Θα συμφωνήσω με το @λαϊκό στρώμα, αλλά και μαζί σου, γιατι είναι μια τιμή να λέμε τον Μάνο κομμουνιστη μετά απο τόσα χρόνια, όχι επειδη ήταν, ούτε επειδη οι κομμουνιστές χαρακτηρίζονται με αυτά που θέλεις να τους αποδώσεις, αλλά επειδη του αποδίδεις αυτα τα στοιχεία που θα θέλαμε να είχε ένας κομμουνιστης.

Περήφανος, ξεκάθαρος, ειλικρινής, ελευθερος και κυρίως όχι γλύφτης και απολογητης του συστηματος, που έχουν καταντησει οι περισσότεροι καλιτέχνες σήμερα, γι αυτο δεν έχουν ούτε έμνευση, ούτε χάρη!

Τον Μάνο είχα την μεγάλη τύχη να τον γνωρίσω και προσωπικά.
Αυτός μιλούσε και όλοι γύρω του σιωπούσαν!

Για την "αριστερά" σου έχω αφήσει μήνυμα στο στέκι μου.
Ο χρήστης ange-ta είπε…
Παρεπιπτόντως βρίσκω τον Σπανουδάκη πολύ δεύτερο μουσικό.
Και τον Βαγγέλη ομοίως. Η μουσική για τον "Κολόμβο" που έκανε, κάτι έλεγε.

Τα άλλα φουσκωμένα φουμαρα, όπως του Σπανουδάκη.

Βλέπεις όταν η κοινωνική κρίση φουντώσει πάει παντού, σαν τον μαϊντανό!!!!
Ο χρήστης aliatas είπε…
Δεν βάφτισα τον Χατζιδάκι κομμουνιστή για να μην έχω τύψεις που τον εκτιμώ.

Για μένα ο Χατζιδάκις ήταν κομμουνιστής, όπως είναι κομμουνιστής ο κυρ Βασίλης ο συνάδελφος μου, που λιώνουμε κάθε μέρα μαζί για το μεροκάματο και αυτός ψηφίζει δεξιά. Αν μιλήσεις όμως μαζί του θα καταλάβεις πόσο αριστερός είναι, και πόσο «σχετικά» είναι τα εκλογικά αποτελέσματα.

ange-ta όσοι δεν έχουν τα στοιχεία που παραθέτεις, απλά δεν είναι κομμουνιστές. Δεν υπάρχουν πολλών ειδών κομμουνιστές. Η είσαι κομμουνιστής η δεν είσαι.

Να λες ότι είσαι κομμουνιστής είναι εύκολο, να είσαι κομμουνιστής είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ